Kitti barackos zselé tortája :)
2010.05.01. 19:55, Kitti
Saját recept!!
Ezt a receptet olvasva jött az ötlet.
Eperhasáb:
Egy őzgerincformába fóliát teszünk. 50 dkg epret elhelyezünk benne, és 2 evőkanál porcukorral jól megszórjuk. Majd kb. 25 dkg ízlés szerint cukrozott eperturmixot 1,5 dl tejszínnel és 1 csomag (25 gramm) étkezési zselatinnal felmelegítünk. Amikor langyosra kihűlt, belekeverünk még 45 dkg cukrozott eperturmixot. Jól összekeverjük, és ráöntjük az őzgerincformában lévő eperre. 2-3 órára betesszük a hűtőbe, utána szeletelhető.
http://kiprobaltrecik.extra.hu/edessutik.htm <-- itt találtam, tök jó oldal!
Hozzávalók:
-1 őszibarackbefőtt
- 25 dkg cukor
-1,5 dl tejszín
- 1 csomag (25g) étkezési zselatin
- ízlés szerint bor
tésztához:
250-260 g darált háztartási keksz
500 g tehéntúró
50 g cukor (ízlés szerint)
5 dkg vaj
Az őszibarackbefőttnek a levét félreteszem 3 db fél barackkal. A maradék barackokat is darabokra vágom, és tortaformán elhelyezem egyenletesen. A baracklét és a 3 barackot a tejszínnel, cukorral, étkezéskeményítővel összeturmixolom és a lángon felmelegítem. Hagyjuk langyosra kihűlni. Ha megvan, ráöntöm a barackdarabokra, és mélyhűtőbe teszem 1 órára, de lehet a sima hűtőbe is csak akkor sokkal több idő. (nem az a lényeg h megfagyjon, hanem h megdermedjen!!!! Ha már megvan dermedve szedd ki a mélyhűtőből, és tedd át a simába)
Közben elkészítem a „piskótát”. Gyorsan és egyszerűen akartam elkészíteni tojás nélkül. Az összes hozzávalót összegyúrom, és mivel nem lehet sajnos nyújtani, beletördelem, óvatosan nyomogatom a barackos zselére.
És kész is van!