Pizza tszta, szsz s a Mozzarella
2010.01.25. 15:59, nnn :)
2010. janur 25. (htf) els recept

A mai napon vettem mozzarella sajtot. s rkrestem a neten hogy miket lehet belle csinlni.
Leginkbb szendvicsekben, pizzkban s saltkban hasznljk fel.
De mi is az a Mozzarella??
Egy olasz gyrt sajt, mely a dl-olaszorszgi Campania s Lazi tartomnybl szrmazik.
Sajttsztja a gyrts sorn ruganyos, formzhat, jellegzetesen szlas s rteges szerkezetv vlik.
Zsrtartalma 40-45% krli, a szrazanyagbl szmolva. Szrmazsi helyn bivalytejbl kszl, egyb vidkeken illetve a nagykereskedelemben tbbnyire pasztrztt tehntejbl ksztik.
Pizza tszta:
Hozzvalk kt 30 cm-es pizzhoz.
-2 dkg leszt
-1 teskanl cukor
-25 dkg liszt
-csapott teskanl s
-2 evkanl olvaolaj (lehet tolaj is)
Az lesztt morzsold szt, s szrd r a cukrot. Fl pohr langyos vzzel addig kevered, amg folykony masszt nem kapsz. A lisztet szitld egy tlba, a kzepbe vjj egy mlyedst. ntsd a mlyedsbe az lesztt, s hints r egy kis lisztet, takard le, s pihentesd 15 percig. Add hozz a st s az olajat, majd dagaszd addig a tsztt, amg rugalmas nem lesz, s el nem vlik a kezedtl. Kzben nts hozz fl pohr vizet. A tsztt tedd egy tlba, hintsd meg liszttel, s hagyd kelni krbell 45 percig. Ezutn ismt gyrd t, nyjtsd ki, formzz belle krt.
Pizza szsz:
Hozzvalk:
- 0,5 l paradicsompr
- 1 db tojsmret vrshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- s, oregan, bazsalikom
- csiperkegomba
- spagetti krm
- 1-2 kanl olaj
A vrshagymt finomra vgom, az olajon vegesre prolom. Foghagyma nyomn tnyomom a foghagymt s mikor mr ltjuk hogy lassan ksz a hagyma hozzadjuk a foghagymt s 3 percig mg prolom. Hozzadom a cskokra vgott gombt, paradicsomprt, oregnt s bazsalikomoz s addig proljuk amg be nem srsdik.
Utols dolgunk:
A tsztt kistjk, de nem kell sztgetni csak halvny szne legyen mert mg egyszer be lesz tve a szsszal s a sajttal.
Amikor mr megvan az a halvny szne, rrakjuk a szszt s a mozzarella sajt darabkkat. s addig stjk amg r nem olvad a sajt.
n gy csinltam. Remlem nektek is zlik!
J tvgyat!