Pozsonyi Kifli
2010.03.21. 14:41, Kittii
Ezzel a recepttel versenyzek egy oldalon, ha regisztrált vagy a donnalight.hu-n akkor légyszi szavazz rám!
Ezt még 9-ben csináltam. Ez volt az első recept amit a suliban tanultunk. Karácsonyra tökéletes süti!
Tésztához:
500 g liszt
200 g vaj
50 g porcukor
10 g élesztő
10 g só
150 ml tej
1 db tojás sárga
A töltelékhez:
200 g őrölt dió
200 g kristály cukor
75 ml tej
25 ml rum
Reszelt citromhéj
Mazsola
A töltelék készítése:
A tejet a cukorral felforralom, és az őrölt dióhoz keverem. Vigyázzunk, ne a tejbe öntsük a diót mert előfordulhat, hogy híg lesz. A tűzön rövid ideig resztelem (pirítom), közben hozzáadom a reszelt citromhéjat, majd a tűzről levéve rummal ízesítem. A mazsolát is hozzáadom.
A tészta készítése:
Az élesztőt langyos cukros tejben feloldva, a receptben előírt anyagokkal összegyúrom.
A tésztát gyorsan, de alaposan dolgozzuk ki.
A tésztát beteszem a hűtőbe 15-20 percig.
A tészta alakítását darabolással kezdem. A tésztákból golyót formálok, ezután ovális formájúvá nyújtom. Közepére tölteléket teszek és felgöngyölöm a tésztát patkó alakúra.
Kivajazott sütőlemezre teszem, és tojás fehérjével lekenem őket, és megvárom míg megszárad rajta. 220°C-on gőzös sütőben megsütöm. Ha nem olyan a sütőd, akkor rakj bele egy tűzálló edényt egy kis vízzel.