Fagyik2010.04.02. 13:53, Kittii
Citrom- és Narancsfagyi

Tegnap nagyon meleg volt, és amikor hazaértem a suliból láttam, hogy van itthon citrom és narancs. Nyáron mindig csináltam citromfagyit, de most a narancsosat is kipróbáltam.
Nagyon jó lett.
- 2 narancs
- 4 tojássárgája
- 360 ml tej
- 100 ml tejszín
- 4 ek frissen facsart citromlé
- narancs eszencia
- cukor
- só
- A narancsokat nagyon jól megtisztítjuk, héjukat vékonyan lehámozzuk. Ezután kifacsarjuk őket (kb. 180-200 ml lesz), s félretesszük a levet.
- A tejbe beledobjuk a narancshéjak felét, hozzáöntjük a tejszínt és adunk hozzá két evőkanál cukrot, egy csipet sót. (A második adag fagyi készítésekor adtam hozzá narancsesszenciát is, ami még intenzívebb illatot kölcsönzött a tejnek.) Folyamatos kevergetés mellett forrásig melegítjük, majd lezárjuk, s fedő alatt fél órát pihentetjük.
- Négy tojást szétválasztunk, s csak a sárgákkal dolgozunk tovább. Négy evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, jól elkeverjük. Visszatesszük a tűzre és nagyon alacsony lángon (ne engedjük forrni), folyamatosan kevergetve besűrítjük (amikor bevonja a főzőkanalat, akkor már jó).
- Ezután átöntjük egy fémtálba és egy jéghideg vizes fürdőbe állítjuk, kevergetjük, míg le nem hűl (ez kb 15 perc).
- Kihalásszuk a narancshéjakat, hozzáadjuk a narancslevet, az apróra vágott maradék friss narancshéjat. Ha nem elég savanykás az íze, adjunk hozzá frissen facsart citromlevet. Hűtőben jéghidegre hűtjük, majd fagyigépben elkészítjük.
Citrom fagyi
2-3 db citrom
120 ml tej
120 ml tejszín
75 g porcukor
1 db citrom reszelt héja (de én mind 3-ét beleteszem)
A citromok héját lereszelem, utána kicsavarom.
A tejet, tejszínt a porcukorral felforralom.
Utána félreteszem kihűlni. Hozzáöntöm a citromlevet és a héját, összekeverem. Ha egy kicsit csomós lett akkor habverővel átkeverem.
Berakom a fagyasztóba, félóránkét ránézek és átkeverem.
|